Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Η λίμνη Στυμφαλία εκπέμπει SOS, αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής Ο κ. Λέγγας καλεί κάθε αρμόδιο φορέα να προστρέξει, ώστε να διασωθεί η λίμνη.
Την αγωνία του για το μέλλον της λίμνης Στυμφαλίας εκφράζει ο δήμαρχος του ομώνυμου δήμου, Κώστας Λέγγας, με επιστολή του στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Εσωτερικών, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το νομάρχη Κορινθίας, τους βουλευτές του νομού και το ΕΚΒΥ.
Η λίμνη θεωρείται από τους σπανιότερους υδροβιότοπους της Πελοποννήσου και αποτελεί καταφύγιο για 133 είδη προστατευόμενων, επαπειλούμενων και υπό εξαφάνιση πουλιών, αλλά και πολλών μεταναστευτικών πουλιών, αναφέρει στην επιστολή του ο δήμαρχος και προσθέτει ότι τα «τελευταία χρόνια η λίμνη δίνει την εικόνα του έλους και έχει υποστεί σημαντικές προσχώσεις και ενώ πριν εκατό περίπου χρόνια το μέγιστο βάθος της άγγιζε τα δέκα μέτρα, σήμερα δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα».
Ο κ. Λέγγας επισημαίνει πως «η ελεύθερη υδάτινη επιφάνεια μειώνεται ταχύτατα με συνέπεια να χάνεται η αίσθηση του τοπίου της λίμνης, η οποία ήδη έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε βάλτο».
Ο δήμαρχος της περιοχής προσθέτει ότι η Στυμφαλία λίμνη αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα της ορεινής και της πεδινής Κορινθίας, καθώς και της Αργολίδας και «η καταστροφή της αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα στην οικονομία των περιοχών αυτών».
Τέλος, αναφέρει ότι εκτός από τα περιβαλλοντικά και τα οικονομικά προβλήματα που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει και ζήτημα «με τη φθορά, την οποία υφίσταται μεγάλο μέρος της αρχαιότητας, τόσο αυτής που βρίσκεται θαμμένη στη λίμνη όσο και των τμημάτων τάφων και ναών που έχουν ανασκαφεί και εφάπτονται της λίμνης"
Ο κ. Λέγγας καλεί κάθε αρμόδιο φορέα να προστρέξει, ώστε να διασωθεί η λίμνη, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: